Egy Monster-rajongó tapasztalatai

Riding is Life

Riding is Life

Téli tesz-vesz

2023. február 07. - morpheus84

Elérkeztünk az év azon részéhez, amikor – ahogy azt korábban olvashatták a blogon – minden olyan karbantartást vagy átalakítást megcsinálgatok, amire év közben nincs idő vagy nem elengedhetetlenül szükséges. Az idén nagy tervek nincsenek, még azon is gondolkozom, hogy cseréljek-e olajat, hiszen a 2800 km nem jelentős még a sűrű olajcserés gépek esetén sem számít soknak… de eddig minden évben megtettem, idén is rászánom magam, akárhogy is alakult a kilométer.

Ilyenkor a garázsban történő helytakarékosság és elővigyázatosság okán a tükröket leszerelem, le fognak kerülni az oldalsó műanyag panelek, valamint a lámpa is elől és hátul szintén. A panelek a könnyebb takarítás miatt lesznek levéve, de a csatlakozókat is át szoktam nézni alattuk, ha már hozzáférhetők, akkor széthúzom, levegővel és kontaktfolyadékkal fújom, aztán mehetnek vissza. Nyilván ilyenkor lekerülnek a gyertyapipák, megnézem a gyertyák állapotát, de alapvetően nem lehet velük gond, mivel márciusban lettek cserélve, egy szezon van bennük.

Az első lámpa búrájának karimáját vonnám be fekete fóliával, de még gyakorolnom kell kicsit, hogy ne legyen gagyi. Nyilván ellenőrzöm a csatlakozót és a vezetékelést, mert forrasztva lett tavaly, megnézem minden rendben van-e, ha már lekerül.

A hátsó lámpát én forrasztottam szezon közben, ami elég jól sikerült, mert kihúzta a szezont, viszont megérkezett az új lámpa, az az üzembiztos, ha beszerelem azt, ez a javított pedig marad tartalék. Ezzel kapcsolatban nem árt kicsit rendezni a vezetékelést, oda kell figyelni, hogy az ülés alatt semmi ne nyomjon semmit, nehogy elnyíródjanak a kábelek, ezt átnézem, itt is tisztítom a csatlakozókat, valamint lehet a sárvédő elem is lekerül, hogy könnyebben meg lehessen tisztítani mindent a hátsó kerék felett… ha már ott vagyok.

Nyilván keréknyomás, lánctisztítás, kenés nem maradhat el, valamint ilyenkor megkísérlem a motort is kellő alapossággal átcsutakolni, de bevallom, ehhez nincs elég türelmem. Van egy-két olyan motor a klubon belül is, hogy nem értem, hogy lehet ilyen tiszta minden alkatrésze, de elég csak megnézni az egyik barátom MV Agustaját, ő bámulatosan tisztára tudja pucolni az egész masinát… majd megkérem, hogy írjon egy szemléletes cikket róla, mi a módszere!

Feketére festem a vezérlést fedő műanyag burkolatot, úgy azért jobban néz ki az összhatás, bár bevallom az lenne az igazi, ha a motorblokk is feketére lenne szinterezve, de csak ezért nem dönteném szét a gépet.

Szóval a fenti, apró munkák következnek, kis illusztrációkkal. 

Az említett burkolatokat levettem, még tisztítás előtti állapotban a következőket láthatjuk: 

A hátsó lámpánál cserélnem kellett a csatlakozókat, mert nem illeszkedtek a foglalatba, valamint az egyik foglalat állapota sem tetszett, így azt is lecseréltem, majd zsugorcsővel bevonva, külön-külön szigetelve kötöttem össze a megfelelő párokat. Nem mondom, hogy villám munka volt, de nem csinálom ezt minden nap, így a magam tempójában, de sikeres volt a hadművelet, a lámpa szépen világít, minden funkció működik, ez is megvan. 

pxl_20230202_145105785.jpg

Itt a piros vezeték csatlakozójáról a múanyag burkolat lejött, de a feladatát ellátta, viszont ideje volt a cserének. 

pxl_20230204_135240430.jpg

A csatlakozók így már kompatibilisek a motoron lévőkkel (a zöld szigszalag azért van, mert alatta piros zsugorcsövem volt csak otthon, így ezzel jelöltem meg). 

pxl_20230204_141408238.jpg

Connected....

pxl_20230204_140510005.jpg

A végeredmény is rendben működik. Lehet tovább pipálni a listát, ideje kiglancolni a Monstert. 

A bejegyzés trackback címe:

https://monsteristi.blog.hu/api/trackback/id/tr1018024466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása