Egy Monster-rajongó tapasztalatai

Riding is Life

Riding is Life

Hová - hová 2021?

Kezdjünk el tervezni!

2021. január 26. - morpheus84

2020 tavaszára terveztem megírni ezt a cikket, de teljesen felesleges lett volna, így utólag látva a járvány okozta hatásokat. Mivel tél van, járvány tombol, de már van fény az alagút végén és a motorozástól történő elvonás tünetei ekkor hágnak a maximumra bennem - és általában sorstársaimban -, ilyenkor szoktam elkezdeni tervezgetni, hogy merre is mennék szívesen, ha beindul a szezon. Útvonalak és látnivalók! 

Mint minden hasonszőrű sorstársnál, nem az uticél, hanem az oda vezető úton található kanyarok száma, valamint az utak minősége a fő szempont a tervezésnél. Én nem vagyok nagy őstúrázó, szóval nekem fontos, hogy - ha ne adj Isten lerobbannék - jó infrastruktúrával, kulturált környezettel bírjon az ország, nem feltétlenül túráznék Albániában vagy a délszláv államokban. Puha vagyok ehhez, be kell vallani. A tűréshatár nálam valahol Szlovákia magasságában van. Oda még simán ellátogatok, de pl. Ukrajnába már biztos, hogy nem mennék. Ennek fényében kezdem a tervezést. 

 Ausztria. Egy magától értetődő úticél, amely már csak azért is indokolt, mert nagyon jó barátok laknak a svájci-német-osztrák hármashatárnál, a Bodeni-tó partján. Így a cél adott, az útvonal a kérdéses. Kezdőpontként Szombathelyet jelölném, így onnan kiindulva az első napos cél Velden am Wörther See, ami 308 km távolság, elvileg 5 óra 2 perces menetidővel. De az is lehet, hogy inkább Villach, majd meglátjuk. Hallva az idei híreket a sógoréktól - szigorítanak az amúgy sem laza ellenőrzésen - én számolok is a gyári menetidőkkel, ha mégis sikerül hozni rajtuk, csak előny. A második nap pedig innen nekiindulok Zell am Seenek, Innsbrucknak, majd Bregenzig meg sem állok - vagy állunk, ha esetleg valaki csatlakozik. Ez utóbbi kb. 400 km, nem vállalhatatlan táv. A visszautat szintén át kell még gondolni, de azt pedig lehet, hogy Észak-Ausztria- Németország felé tenném, meglátjuk. 

Horvátország. Alapvetően, amikor már elege lett az embernek mindenből és nem vágyik semmire, csak egy jó, napos tengerparti üccsire, akkor érdemes levágtatni a partra. Ez az egyik terv. Ennek megfelelően nincs is túlgondolva: Károlyvárosig fonálon, onnan Fiume, Klenovica, Ogulin. Állítólag ott vannak szép szerpentinek. Egy másik, nyugodtabb és jobban átgondolt útvonal a part mentén végig lehet, azt majd egyszer külön cikkben kidolgozom. 

Szlovéniába is nagyon szeretnék eljutni, nem csak átutazó jelleggel, hanem keresztül-kasul az országon, megérné. Gyanítom, ebből viszont nem sok minden lesz. Azért egy jó tartalék túrának tartsuk meg. E szerint szintén Szombathelyről indulnék, majd Ausztria felé Graz irányába, Lavamünd lenne a cél. Ezt követné Bled, majd egy kirándulás Vrsicben, az I. világháborús emlékek felkeresése mindig jó célpont lehet ezen a vidéken! Érdemes ketté venni az útvonalat, szerintem itt lehet szállást találni. Folytatva utunkat Predjama és Trieszt útbaejtésével érkeznék Pula városába, már Horvátországba. A visszaút még kérdés, több opció lehetséges, gyors pálya vagy izgalmas közutak, ízlés és idő dolga. 

Az idei belföldi célokra is kitérek a következő cikkben. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monsteristi.blog.hu/api/trackback/id/tr6716376360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása